Top 10 Olympische feiten die je moet weten

Top 10 Olympische feiten die je moet weten

28 mei 2019

We zijn allemaal enthousiast over de Olympische Spelen. De zomerspelen vinden iedere 4 jaar plaats in verschillende landen over de gehele wereld. Meestal zijn de Olympische Spelen in augustus en duren 3 weken aaneengesloten. Tijdens dit grootste sportevent willen meer dan 10.000 atleten geschiedenis schrijven in hun sportdiscipline. De eerstvolgende Olympische zomer Spelen zijn die van Parijs in 2024. De winterspelen in Peking zijn net afgerond.
De Olympische Spelen zijn een kans voor burgers over de hele wereld om de beste atleten samen te zien en hun favoriet toe te juichen. Daarnaast heb je ook de winterspelen.

Olympische Zomerspelen uitgesteld' | Superguide

Hieronder vindt je de top 10 Olympische Spelen feiten die je moet weten en je zullen verbazen.

1. De OS zijn begonnen als een religieuze ceremonie

In het oude Griekenland waren de Olympische Spelen een religieuze viering ter ere van hun oppergod Zeus. Eeuwenlang bleef de wereld zonder de olympische spelen totdat een Franse geleerde, bekend als Baron Pierre de Coubertin, kwam. Hij stelde een motie voor in heel Europa om de spelen nieuw leven in te blazen en hij was succesvol toen de Olympische Spelen van 1896 werden gehouden in Athene, Griekenland. Vandaag de dag genieten we nog steeds van de Olympische Spelen als resultaat van zijn inspanningen.

2. Wat is de betekenis van de Olympische ringen?

Het internationale symbool van de olympische spelen is een groep van vijf met elkaar verbonden ringen. Ze vertegenwoordigen de vijf continenten van de wereld. Dit zijn Afrika, Europa, Azië, Amerika en Oceanië. Elk van de ringen heeft een aparte kleur. De kleuren zijn rood, zwart, geel, blauw en groen. De ringen werden ontworpen door baron Pierre de Coubertin in 1912. Elke nationale vlag ter wereld heeft een van de kleuren in de olympische ringen. Ze symboliseren dus de wereldwijde eenheid.

Afbeeldingsresultaat voor olympische ringen

3. De jongste Olympische atleet in de geschiedenis

Om vandaag de dag mee te mogen doen aan de Olympische Spelen, dien je minstens 16 jaar oud zijn. Deze regel is gemaakt in 1997. Voordien konden ook jongere mensen meedoen aan de olympische spelen. De jongste atleet ooit was Dimitrios Loundras. Hij was een Griekse staatsburger en nam deel aan de Olympische Spelen van Athene in 1896. Hij was gymnast en won een bronzen medaille op de spelen. Jonge Dimitrios was slechts 10 jaar oud en is hiermee de jongste olympische atleet ooit.

4. De oudste Olympische atleet in de geschiedenis

Oscar Swahn is de oudste atleet die mee heeft gedaan aan de Olympische Spelen. De Zweed won in 1908 een gouden medaille voor schietvaardigheid. Hij was 60 jaar oud. Het stopte daar niet. Na de Eerste  Wereldoorlog nam Swahn deel aan de Antwerpse Olympische Spelen waar hij een zilveren medaille won. Hij was toen 72 jaar oud. Dit was tevens zijn laatste optreden.

5. De eerste olympische televisie-uitzending

Vandaag kijken we graag naar de olympische spelen op onze televisie thuis. We kunnen onze favoriete atleten zien deelnemen en voelen alsof we met hen in het stadion zijn. In het verleden was dit niet het geval. Het grootste deel van de wereld moest de Olympische Spelen volgen door naar de radio te luisteren. Duitsland onderscheidde zich door 's werelds eerste olympische televisiespelen op televisie te houden. De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn werden in het hele land uitgezonden. Vaak aangeduid als de Olympische Zomerspelen werden ze uitgezonden in zwart/wit beeld. De televisiebeelden waren alleen in Duitsland beschikbaar omdat de wereldwijde televisie toen nog niet was uitgevonden.

6. De Olympische zomer en winter spelen

De Olympische Spelen zijn onderverdeeld in een zomer- en wintereditie. De Olympische zomerspelen worden gehouden tijdens de warmere maanden van het jaar en worden eenvoudigweg de Olympische Spelen genoemd. Aan de andere kant worden de Olympische Winterspelen gehouden tijdens de winter. De zomerspelen worden elk schrikkeljaar gehouden, terwijl de Winterspelen om de twee jaar na een schrikkeljaar worden gehouden. Volgens dit schema is er elke twee jaar een Olympisch evenement.

7. Zijn de medailles van echt goud?

Elke atleet wil op Olympische Spelen een gouden medaille winnen. De medailles worden toegekend aan degenen die op de eerste positie eindigen. De afgelopen 100 jaar zijn de olympische gouden medailles niet gemaakt van puur goud. Het zijn eigenlijk zilveren medailles die met goud zijn bekleed. Ondanks hun tegenstrijdige samenstelling, hebben ze nog steeds een enorm belang voor de atleten die ze verdienen. Het gaat tenslotte om de prestatie en eeuwige roem en niet om het exemplaar.

Afbeeldingsresultaat voor gouden olympische medaille

8. De Olympische Spelen werden geannuleerd

In het moderne tijdperk zijn de Olympische Spelen in totaal 4 keer geannuleerd. Elke keer was oorlog de reden. In 1916 werden de Olympische Spelen in Berlijn geannuleerd vanwege de Eerste Wereldoorlog. De Olympische Spelen van Helsinki in 1940 en de Olympische Spelen van 1944 in Londen werden ook geannuleerd vanwege de Tweede Wereldoorlog.

9. Geen kleding toegestaan

In het oude Griekenland concurreerden olympische atleten naakt. Alleen mannen mochten deelnemen aan de wedstrijden en ze moesten dit doen zonder kleren dragen. Ze hadden toentertijd ook hun lichaam geolied om de goden te eren en er mannelijker uit te zien.

10. De Olympische fakkel

De Olympische vlam is een belangrijk symbool van de spellen. Het is een fakkel waarvan de oorsprong komt uit het oude Griekenland. Volgens de legende stal Prometheus het vuur van de Griekse god Zeus. Zo werd hij geeerd door een fakkel aan te steken en deze tijdens de Olympische Spelen te laten branden. Deze traditie is tot vandaag de dag bewaard gebleven.
De Olympische fakkel wordt aangestoken in Olympia, Griekenland. Daarna wordt het over de hele wereld doorgegeven aan het gastland.

Afbeeldingsresultaat voor olympische fakkel

Reacties

Bij Item 8 : wat was de 4e keer dat de OS geannuleerd werden ?

je poept regenbogen

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden